Cum ar trebui să ne comportăm în cazul unui contact cu extratereștrii

de: Andrada Bonea
31 10. 2016

În general, răspunsul la întrebarea „Ce ar trebui să facem dacă ne întâlnim cu extratereștrii?” e tratat doar în filme (mult prea) SF. În comunitatea științifică, e o dezbatere veritabilă despre cât de indicat ar fi să răspundem, în cazul în care suntem contactați.

John Elliot, coordonator în cadrul SETI, institutul de cercetare care se ocupă de căutarea formelor de viață extraterestre, a abordat acest subiect. Politica SETI prevede că, odată ce există o certitudine a faptului că semnalul interceptat e extraterestru, acesta trebuie împărtășit cu toți oamenii de pe glob, astfel încât să se încerce înțelegerea lui, potrivit The Guardian. Totuși, lucrurile nu stau deloc ușor în ceea ce privește transmiterea unui răspuns.

Calea Lactee e un disc plat, cu un diametru de aproximativ 100.000 de ani lumină, iar Terra e undeva la marginea ei. Foarte puține planete sunt la o distanță de 1.000 de ani lumină de noi, așa că o navă spațială care se îndreaptă spre Pământ plecând de la o astfel de planetă ar ajunge la noi în aproximativ 2.000 de ani. Prin urmare, scenariul dezbătut de Elliot se adresează mai degrabă situațiilor în care primim mesaje, nu vizite fizice.

Mesajele extraterestre ar putea circula tot timpul, dar problema ar fi faptul că nu le putem traduce. O bună parte din munca lui Elliot este dedicată înțelegerii limbajului care ar putea avea sens pentru un extraterestru inteligent, numit xenolingvistică. „E ca și cum ai fi într-o pădure amazoniană și te întâlnești cu un trib pierdut”. Comunicarea într-o astfel de situație nu ar fi deloc simplă, iar teoria lui Elliot e că o variantă ar fi transmiterea de imagini binare simple (de exemplu, o poză cu o piatră), iar de acolo să fie extinsă comunicarea prin cuvinte.

Totuși, tot acest proces ar dura foarte mult. Dacă extratereștrii sunt doar la 100 de ani lumină distanță, mesajul va ajunge la noi în 100 de ani, la fel și potențialul răspuns. „Ar dura 200 de ani doar să ne salutăm”. Soluția propusă de el ar fi o tehnologie care să transmită mesaje cu o viteză mai mare decât cea a luminii, dar momentan, nu prea e posibilă în viața reală.

Până atunci, un film ceva mai realist pe această temă ar fi „Arrival”, pe care îl recomandăm cu căldură: